EKOLOGISKT OCH NÄRODLAT

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odling i sandlådor – det växte så det knakade. Här odlades det Steviaplantor i växthus – stor skörd som räckte i ett år.

I samband med bevarandet av Byvalla-skogen och besöket av politiker och tjänstemän, tog jag (Kristina) även upp om användning av kommunens odlingsbara mark. Vid min förfrågan om kommunen kunde lämna den odlingsbara marken till kommuninvånarna, svarade de även på denna fråga JA! Vad kan man säga? Jo, att vi har kloka och framtidsinriktade politiker i Avesta.

Nu gäller det att göra något bra av denna möjlighet. Vi, alla medlemmar, kan börja ett samtal om vikten av att ha närodlad och närproducerad ekologisk mat. Det kan bara bli en vinna – vinna situation. Även att påverka befintliga företag att ställa om till ekologisk produktion.

Jag själv började med ett odlingsprojekt i Byvalla 2009 och drev det i 4 år innan jag flyttade till Avesta. Experimenterade mycket och fick därmed ny kunskap – jag är hälsopedagog och har därmed mycket gratis – och jag arbetar med folkhälsa så jag vet vad som krävs för att undvika besvär och sjukdomar. Detta är ett omfattande område med flera infallsvinklar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här är G:a Byns odlingscirkeln på besök i Byvalla. Medlemmarna i cirkeln och även jag fick pris av Hyresgästföreningen under hösten 2012.

Efter politikernas positiva inställning till  närodling, anordnades det via kommunens fastighetsbolag G:a Byn och ABF, två föredrag om odling som jag höll i. Detta resulterade i en cirkelkurs i ABF´s regi i bostadsområdet Gamla Byn, där jag var studiecirkelledare. G:a Byn ställde i ordning odlingslotter och nu har cirkelns medlemmar odlat där under två somrar. Det bereddes odlingslotter även i området Rågen, men de boende var rädda att odlingarna skulle saboteras, så det områden har nu växt igen, synd.

Men nu är det dags för ny inspiration!